8.10.2019

Käärmetalolle Arkkitehtuurin Finlandia

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi eilen vuoden 2019 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon Käpylän käärmetalon peruskorjaukselle. Tämä Yrjö LINDEGRENin suunnittelema hieno kohde valmistui 1951, ja se muodostuu kahdesta käärmetalosta, joiden yhteispituus on 287 metriä. Niissä on 198 kaupungin vuokra-asuntoa. 

Vuosina 2016–2018 kunnostetun eteläisen rakennuksen korjaustapa poikkeaa monin tavoin suurten rakennuttajien tavanomaisista käytännöistä. Peruskorjauksessa kunnostettiin muun muassa kylpyhuoneet, keittiöt, sisäpinnat, yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, ovet, ikkunat, yhteistilat ja LVI-järjestelmät. Korjaustyöt tehtiin kuitenkin pitkälti rakennussuojelun edellyttämällä tavalla. Suurin osa vanhoista ikkunoista korjattiin, keittiöiden alkuperäiset kiintokalusteet kunnostettiin ja – mikä mullistavinta – rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena, mikä säästää energiaa ja huoltokustannuksia ja ehkäisee sisäilmaongelmien syntymistä. Korjaustyön pääsuunnittelija oli Mona SCHALIN.

Yrjö Lindegren (13.8.1900 - 12.11.1952) suunnitteli yhdessä Toivo Jäntin kanssa Suomen olympiastadionin. Vuonna 1937 hän voitti Pariisin maailmannäyttelyssä arkkitehtuurin Grand Prix -palkinnon ja 1948 Lontoon olympialaisten taidekilpailun arkkitehtuurin kultamitalin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: