24.2.2019

SOTE: Perustuslakivaliokunnan mukaan 20 tarkennusta, mutta oikeusvarmuusilmoitus riittää

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi vihdoin lausuntonsa sote-paketista, jossa olennaisia osia ovat maakuntien ja valinnanvapauden perustaminen. Lausunto sisältää 20 kohtaa, joihin sote-valiokunnan pitäisi tehdä muutoksia. Useimpien asiantuntijoiden mukaan muutokset ovat tarkennuksia ja viilauksia. Perustuslakifundamentalistien mielestä ne kaikki ovat isoja perustuslaillisia kysymyksiä, joiden tähden lakeja ei voitaisi hyväksyä eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä.

Huomiota on kiinnitetty varsinkin siihen, että erityisesti valinnanvapauslain osalta pitäisi lähettää notifikaatio EUn komissiolle. Syynä tähän on se, että yksityisten sote-palveluiden kanssa kilpaileville maakuntien sote-laitoksille on annettu konkurssisuoja, mikä rikkoo EU-säännöstöä. Notifikaation käsittely komissiossa vie 1-2 vuotta, joten koko hanke raukeaisi eduskuntavaaleihin.
Tässä yhteydessä on paikallaan muistuttaa siitä, että alunperin hallituksen esityksessä ei mitään konkurssisuojaa ollutkaan, vaan se syntyi demarien vaatimuksesta <= pelkäävät tehottoman julkisen toiminnan ja suojatyöpaikkojen puolesta.

Kuitenkaan notifikaatio ei ole välttämätön. Uudistuksen vastuuhenkilö alivaltiosihteeri Päivi NERG sanoi selkeästi eilen puoliyhdeksän uutisissa, että komissiolle voidaan lähettää oikeusvarmuusilmoitus, jonka jälkeen lait voidaan hyväksyä ja saattaa voimaan (eduskunnan enmmistön päätöksellä). Samaa sanoivat jo edellisenä päivänä eräät parustuslakivaliokunnassa käyneet asiantuntijat.
Hesari sen sijaan marssittaa yhä uusia professoreita tuomitsemaan koko hankkeen ja vaatimaan notifikaatiota. Oikeusturvailmoitusta ei ole mainittu missään kirjoituksessa. Tässä näkyy Hesarin ja Jan Vapaavuoren pitkään jatkunut yhteistyö (muistetaan Hesarin hehkutus kokoomuksen puheenjohtajaksi 2014).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: