20.1.2019

Avoin Wi-Fi Granin keskustaan? - EUlta tukea 15 kEUR

Viisi vuotta sitten tein vatuustoaloitteen ilmaisen Wi-Fin rakentamisesta Granin keskustaan;  alla silloin kirjoittamani postaus. Tätä virkamiehet vastustivat paikkansapitämättömillä, jopa lapsellisilla perusteilla. Eikä hanke edennyt. Nyt EU antaisi tällaiselle hankkeelle tukeakin 15 kEUR. Olisiko nyt aika toimia, vai onko aika ajanut tarpeen ohi, kun "kaikilla" on älykännykkä ja mobiiliyhteys verkkoon?

15.03.2013
Kauniaisten 8,800 asukkaasta lähes jokaisella on tarve päästä internetiin. Useimmille tämä onkin mahdollista joko kotona tai työpaikalla. Sen sijaan ulkona junaa tai bussia odotellessa, tai Thurmanin puistossa aurinkoa ottaessa ei internetiin pääse. Myöskään kaupungin eri toimipisteiden odotus- ja yleisötiloissa ei asiakkaille ole internet-palvelua juurikaan tarjolla.
Kun älykännykän näpyttely on muodostunut varsinkin nuorison jatkuvaksi tekemiseksi, ehdotin joka kotiin jaetussa vaalimateriaalissani (01.10.2012), että olisi paikallaan luoda vapaa, avoin ja maksuton Wi-Fi -verkko Graniin. Jos verkko rakennettaisiin kattamaan koko kaupunki, olisi sillä suuri julkisuus- ja imagoarvo. Granin pinta-ala on 6 km2, jolloin alkuinvestointi lienee liian suuri. Jos sen sijaan katettaisiin vain keskusta ja valitut kaupungin toimipisteet, olisi ratkaisu seuraavan kaltainen:


·  Wi-Fi (=WLAN) -verkko
·  Vapaa, avoin ja ilmainen; ei rekisteröintiä, ei käyttäjätunnusta eikä salasanaa
·  Kattaa keskustan, asemanseudun sekä valitut kunnan toimipisteet
·  Katettava ulkoalue ~1 km2
·  40 ulkotukiasemaa + 20 sisätukiasemaa
·  Investointi 86,000 EUR
·  Vuosikustannus 17,000 EUR
Kaupunki otti 2008 yrittäjien kanssa käyttöön kuntalaisille, asiakkaille ja vierailijoille tarkoitetun langattoman WLAN-verkon. Tähän SparkNet:iin kirjautuminen tapahtui Helmet-kirjastojärjestelmän korttinumerolla ja aktivoidulla kirjastotunnuksella. Nykyisellään rakennetuista 25 tukiasemasta vain kuusi on toiminnassa, ja yhteysnopeudet tosi huonot.
Kaupunki onkin juuri alkanut rakentamaan uutta palvelua Graniopen, joka on lähes avoin (salasana = graniopen) ja yhteysnopeudet hyvät. Tukiasemat tulevat kuitenkin vain sisälle kaupungin valittuihin toimipisteisiin; tätä kirjoittaessani yhdeksässä pisteessä. Asemalla, bussipysäkeillä ja muualla ulkona ei kuulu mitään.
Eilen tein asiasta valtuustoaloitteen, joka kokonaisuudessaan mukaan lukien kaupungin molempien verkkojen testitulokset (kuuluvuus, nopeudet) löytyy: Avoin Wi-Fi Graniin.pdf (2p, 0.040 MB)

Kaupunkilehdessämme KaunisGrani 26.03.2013 oli kirjoitukseni valtuustoaloitteestani: Avoin Wi-Fi Graniin (1p, 0.26 MB).  

2 kommenttia:

  1. Aika on todellakin ajanut avointen Wi-Fi verkkojen ohi. Ajatus tosiaankin juontaa aikaan, jolloin mobiiliverkot olivat olemattomia ja kalliita. Tämä oli varsinkin totta ulkomailla, jossa ne saattavat yhä olla molempia. Suomessahan meillä on maailman parhaat mobiililiittymät mitä tulee nopeuteen, hintaan ja kapasiteettiin ja suomalaiset myös käyttävät eniten mobiilidataa per capita. Siksi kukaan ei myöskään enää aja tätä eteenpäin Suomessa. Sitä ei edes ajeta eteenpäin ulkomaillakaan.

    Jos tänä päivänä haluaa tehdä jotain parantaakseen nettiliittymien saatavuutta, niin kannattaa joko pystyttää 4G (lähitulevaisuudessa 5G) -mastoja tai vetää valokuitua. Valokuitu on näistä kahdesta nopeampi ja vakaampi.

    Aloitteestahan ei muuten käy ilmi, että paljon kustannuksista menee itse Internet-yhteyteen. Jotta julkinen Wi-Fi on toimiva, se vaatii kaistaa, mitä sitten jaetaan ilmaan. Kuluttajaliittymät eivät sovellu tähän tarkoitukseen kapasiteetiltaan ja sellaista tuskin edes myytäisiin tähän tarkoitukseen. Muistaakseni Leppävaaran Tornissa heidän symmetrinen Gigabitin liittymä maksaa noin 1000 euroa kuukaudessa ja se kapasiteetti jaetaan 113 asunnon kesken. Kustannuserittely olisi lisännyt hieman enemmän luotettavuutta tähän aloitteeseen.

    VastaaPoista
  2. Tyypillinen valtuustoaloite Granissa on muutaman rivin mittainen kirjoitus ilman mitään taustaselvityksiä tai laskelmia. Kuluneen valtuustokauden aikana minä olin ainoa, joka teki kunnolla perusteltuja aloitteita.

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi: