29.11.2017

Oikeasti: Terveyspalvelut ulkoistettava viipymättä!

Valinnanvapauden pääpointti on se, että saadaan terveyskeskusten lääkärijonot loppumaan, kun samaan hintaan pääsee yksityiseen lääkäriin. Työpaikkaterveydenhuollossa olevat ja suurituloiset saavat hyvät palvelut jo nyt, mutta eläkeläiset ja työttömät ovat jääneet ilman kun rahat eivät riitä.


Sote-uudistuksen kokonaisuudessa kuitenkin Granin kannalta huonoa on se, että 2020 jälkeen menetämme terveyskeskuksemme, ja asukkaat joutuvat käymään Espoon keskuksen tai Leppävaaran sote-keskuksissa.Tämä voidaan välttää yksityistämällä nykyiset terveyspalvelut, kuten olen valtuustoaloitteessani esittänyt. Tällöin ulkoistettaisiin nimenomaan terveyspalvelut ja hammaslääkäripalvelut, yhteensä 5.4 MEUR ensi vuoden budjetissa. 
Yksityistämällä voimme taata hyvät paikalliset terveyskeskuspalvelut 10 vuodeksi. Sairaala- ja muut sote-palvelut säilyisivät ennallaan. 
Juuri tätä esitti toukokuussa kaupungin tilaama Kuntaliiton konsultti INSPIRA raportissaanOheisesta piirakasta näkyy, että Granin terveys- ja hammaslääkäri-palveluiden osuus koko sote-potista on 16%, eli vain puolet hallituksen kiristämästä rajasta 30 %.

PS. Meri-Lapin kunnat ulkoistivat sote-palvelunsa Mehiläisen ja kuntien yhteisyhtiöön 15 vuoden sopimuksella. Media paheksuu tätä, ja ministerit yrittävät keksiä keinoja, joilla saisivat sopimuksen kaadettua. Kuitenkin: Vain tällä tavalla po kunnat voivat säilyttää hyvät terveyspalvelut ja oman keskus-sairaalansa. Ja kaiken lisäksi säästävät rahaa!

30.11.2017 hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen ulkoistusehtojen kiristämisestä. Sen mukaan "Nyt lakia muutetaan siten, että palvelujen hankkimista koskevaan sopimukseen pitäisi laittaa irtisanomisehto aina silloin kun ulkoistus koskisi yli 30 prosenttia kunnan tai kuntayhtymän vastuulla olevista sote-palveluista ja kun sopimus jatkuisi vuotta 2020 pitemmälle.  Maakunnalla olisi tällöin oikeus irtisanoa sopimus korvauksetta." Kun Granin terveyspalveluiden ulkoistus on vain 16 %, niin hallituksen esitys ei millään tavalla rajoita meidän ulkoistusta. Tarkoituksenmukainen sopimusaika on vähintään 10 vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: