17.5.2017

Ulkoistetaanko terveyspavelut?

15.05.2017 pidettiin vanhan ja uuden valtuuston yhteiskokous Villa Junghansissa. Yli kolme tuntia kestänyt "iltakoulu" käsitteli valtuustoaloitteeni mukaisesti terveyspalveluiden ulkoistamista (katso http://www.prograni.fi/2017/02/terveyspalvelut-ulkoistettava-heti.html) ja Villa Bredan yhtiöittämistä ja myymistä. Esityksistä ja vilkkaasta keskustelusta seuraava yhteenveto:

SOTE yleistä - Timo Aronkytö, Uudenmaan muutosjohtaja:
 • Tekeillä Uudenmaan maakunnan visio 2027.
 • 01.01.2019 maakunnan sote-järjestelmään siirtyy 60,000 työntekijää. 
 • Maakunta voi hakea lisäaikaa suoran valinnan palveluiden siirtämisestä sote-ja terveyskeskusten tuotantovastuulle enintään 31.12.2020 saakka. Täysimääräisesti valinnanvapaus käytössä viimeistään 1.1.2023.
 • Granin terveyskeskus säilyy 2019-21.
 • Puhui sekavia: Väitti, että 6,000 asukasta riittää takaamaan sote-keskuksen säilymisen; täysin perätön väite. Sanoi Mänttä-Vilppulan maankuulun hienosti toimivan sote-ulkoistuksen olevan "vakuutusjärjestelmä" (meni yli ymmärryksen) ja esitti perättömiä negatiivisia väitteitä tästä sopimuksesta.
 • Jyrkästi vastusti kaikkia ulkoistuksia tai muita muutoksia, koska ne "häiritsevät" hänen maakunta/sote-ohjelmansa toteuttamista. Uhkaili irtisanomisilla ja "mustamaalasi" yksityisiä terveyspalveluyrityksiä.
Terveyspalveluiden ulkoistus - Anssi Wright, Inspira (konsultti):
Esitteli neljä vaihtoehtoa Granin terveyspalveluiden hoitamiseksi:
 • Toiminnan kehittäminen nykyisessä organisointimuodossa. Tämä vaihtoehto on sote-uudistuksen yleisten tavoitteiden mukainen, mutta Kauniaisten kaupungille jää riski terveyskeskuksen menettämisestä, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakunnalle.
 • Oman toiminnan yhtiöittäminen.
 • Ulkoistus - Kauniainen voi sopia ulkoistussopimuksessa palvelutasosta ja palveluverkosta sopimuskauden ajaksi.
 • Yhteisyritys - Kaupunki perustaa yhteistyrityksen yksityisen terveyspalveluyrityksen kanssa. Palvelusopimuksessa sovitaan palvelutasosta ja palveluverkosta sopimuskauden ajaksi.
 • Yhteenvetona suositteli terveyspalveluiden ulkoistamista, koska sillä varmistetaan terveyskeskuksen säilyminen sopimusajaksi 10-15 vuodeksi. Jos tähän mennään, toimet pitäisi aloittaa viivytyksettä.
Villa Bredan yhtiöittäminen - Ville-Petteri Riihinen, Inspira (konsultti): 
 
Granin kokonaistalouden kannalta olisi tärkeää saada vähennetyksi kuluja. Poistot ovat meillä eräs suuri kuluerä (peräti 738 euroa/asukas vuodessa, Uudenmaan keskiarvon ollessa 486 ja Espoon vain 123). Villa Bredan suuri 16 miljoonan euron investointi paitsi velkaannuttaa kaupungin myös lisää poistoja.
Käsiteltyään eri vaihtoehtoja, konsultti ehdottaa, että Villa Breda yhtiöitetään ja valmistuttuaan myydään ulkopuoliselle sijoittajalle, jonka kanssa tehdään sopimus takaisinvuokrauksesta 20 vuodeksi.

Keskustelun johtopäätökset

Villa Breda: Ryhdytään konsultin ehdotuksen mukaisiin toimiin.


Terveyspalveluiden ulkoistus: Keskustelussa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Päätettiin jättää asia jatkokäsittelyyn uuden valtuuston ja uusien luottamusmiesten toimesta..
Ennusteeni tulevasta: Lähtökohtaisesti ja jo tapahtuneiden äänestysten perusteella uudessa valtuustossa ulkoistuksen puolesta olisivat kok+kd+vihreät+ps = 18 ja nykytilan säilyttämisen puolesta rkp+sdp = 17 => ulkoistus menisi läpi. Ottaen huomioon useat eri tekijät, ennustan kuitenkin ulkoistuksen lässähtävän ja nykytilan jatkuvan. Näinhän Granissa käy useimmille uudistuksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: