2.4.2017

Kauniainen tiellä kriisikunnaksi

Suomen kuvalehden teettämän selvityksen mukaan Kauniainen on Suomen menestyksekkäin kunta. Se oli ykkönen seuraavissa asioissa: verotulot per asukas,
koulutustaso sekä sairastavuusindeksi. Tiedot olivat vuodelta 2015. Sen jälkeen moni asia on meillä muuttunut ja muuttuu dramaattisesti 2019. Kaupungin talous on tiellä kriisikunnaksi. Tänä vuonna näytetty tappio on miljoona euroa, ja oikea tappio maanmyyntitulojen vähentämisen jälkeen lähes 7 miljoonaa miinuksella. Ja ensi vuonna jo näytetty tappio on 5 miljoonaa. Valtion asettamat kriisikuntakriteerit lähestyvät.

Kun sote astuu voimaan 2019, se vie kunnallisverotulostamme lopulta 12,5 prosenttiyksikköä eli 74 prosenttia. Soten siirtyminen Uudenmaan maakunnalle vähentää menojamme kuitenkin vain 47 prosenttia. Jäljelle jäävät rahat eivät riitä koulujen ja katujen hoitamiseen. Kun tänä vuonna joudumme maksamaan valtiolle avustusta 1,2 miljoonaa, niin jatkossa valtio joutuu palauttamaan meille 14 miljoonaa vuodessa. Eli joudumme valtion torppariksi. Granin itsenäisyyden kannalta tämä näyttää tosi huonolta.
 

Tämän lisäksi sote vie meiltä terveyskeskuksen; palvelut siirtyvät Espoon Keskuksen ja Leppävaaran suuriin sote-keskuksiin. Terveyspalveluiden jatkuminen voidaan varmistaa vain ulkoistamalla terveyspalvelut heti. Kauniaisilla on täydet oikeudet terveyspalvelusopimuksen tekemiseen, koska sen terveyspalveluiden yhteiskustannukset ovat alle 50 prosenttia soten kokonaiskustannuksista. Voimme taata hyvät paikalliset terveyspalvelut 10 vuodeksi ilman maakunnan irtisanomisoikeutta. Muiden kuntien kokemukset osoittavat, että ulkoistus tuo mukanaan myös säästöjä. Valtuustoaloitteeni mukaisesti kaupunki päättikin selvittää ulkoistamisen kiireellisesti tämän kuun loppuun mennessä.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että Kauniainen täytyy päivittää. Ei yleistä hyminää ja hyvää kaikille, vaan tosiasioita ja konkreettisia tavoitteita, katso kuntavaaliohjelmamme Grani UPDATE.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: