31.10.2016

Varuboden-Osla kaatamassa Granin keskustan loppuun rakentamisen

S-market Granin omistaja Varuboden-Osla teki viime hetkellä valituksen uuden kauppakeskuksen rakennusluvasta. Valitus uhkaa kaataa koko keskustan loppuun rakentamisen. Valitus johtuu siitä, että näin valittaja saa estettyä kilpailevan K-kaupan tulemisen kaupunkiin.

15 vuotta sitten Granin kauppa-keskuksesta tehtiin käyttökelvoton, jo nyt ränsistyvä visuaalinen fiasko. Siinä jätettiin huomiotta Vitruviuksen kaikki kolme arkkitehtuurin perussääntöä firmitas, utilitas, venustas - kestävä, käyttökelpoinen, kaunis. Kaupat eivät avaudu sisätiloihin, ja parkkipaikat ovat ulkona pakkasessa (vertaa Entresse, Espoon tori etc).

Granin monopoliruokakauppa Varuboden-Osla teki viime hetken valituksen rakennusluvan parkkipaikoista. Kauppakeskusta palvelevia parkkipaikkoja on nyt 175 ja jatkossa 239; 1966 niitä oli 300, ja maassa autoja vain viidennes nykyisestä. Ongelmia onkin siinä, että (1) kaikki parkkipaikat ovat ulkona (lumisade, liukkaus), (2) puolet niistä sijaitsee katoilla, (3) ajoramppi katolle on ahdas ja muutoinkin kelvoton, (4) uudelle katolle menevä silta galleriakäytävän yli vielä hankaloittaa parkkeerausta, ja lopuksi (5) kattoparkkiin ei tule valtuustonkin vaatimaa katetta. Kaikki tämä oli kuitenkin tiedossa jo asemakaavan poikkeuslupaa viime vuonna haettaessa, eikä siihen tullut yhtään valitusta.

Granin rakennuslautakunta käsitteli asiaa 26.10.2016. Lautakunnan mukaan on vähintäänkin kyseenalaista onko naapurikiinteistön vuokralaisella ylipäänsä oikeutta valittaa. Lausunnossaan Helsingin hallinto-oikeudelle lautakunta sanookin, että valitus tulee jättää tutkimatta tai että se tulee hylätä aiheettomana. Seuraavasta löytyy rakennuslautakunnan päätös kokonaisuudessaan.

24.10.2016 Kaupungin johto kävi ”sovintoneuvottelussa” Varuboden-Oslan johtajien Hannu KROOK (hannu.krook@sok.fi) ja Anne SCHNEIDER kanssa. Kokous ei johtanut sovintoon, vaan päinvastoin valittaja uhkasi viedä asian Korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.
 
Granista Varuboden-Oslan hallintoon kuuluu kaksi henkilöä: Sunabacka Ulf-Johan (hallintoneuvosto) ja Stenberg Stefan (edustajisto). Heiltä odotetaan toimia!

Eilen saapui sähköpostiini TNS Gallupin hätääntynyt kysely S-market Granin asiakkaille. Vaikka kaupan palvelu ja valikoima ovatkin parantuneet entisestä, jouduin kuitenkin antamaan kaikkiin kysymyksiin huonoimman arvosanan seuraavalla perusteella: Kauniaisten monopoliruokakauppa Varuboden-Osla on menettänyt totaalisesti asiakkuutemme valitettuaan rakennusluvasta, joka on/oli tuomassa kaupunkiimme kilpailevan K-kaupan, ja näin estää koko keskustan loppuun rakentamisen.

3 kommenttia:

 1. Aivan käsittämätöntä, että Varuboden tekee valituksen aivan viime tingassa. Osoittaa vain sen, ettei kilpailua sallita Granissa. Samalla Varuboden vastustaa keskustan kehittämistä. Tulemme karttamaan S-Marketin käyttöä, ja teemme ostokset Mankkaan K-kaupassa. Tavallinen järki sanoo, että valitus pitää vetää pois nopeasti.
  Olavi Filppula

  VastaaPoista
 2. Granista Varuboden-Oslan hallintoon kuuluu kaksi henkilöä: Sunabacka Ulf-Johan (hallintoneuvosto) ja Stenberg Stefan (edustajisto). Heiltä odotetaan toimia!

  VastaaPoista
 3. Olen aivan samaa mieltä! Asunut Granissa 5+36 v ja tunnen nämä Granin kauppakuviot. Olin vuosia yrittäjien jäsen, ja nyt rakennettavasta korttelista käytettiin koko ajan Varubodenin korttelin nimeä, ja puhujina NCC ja Varukan ihmiset. Sitten luin Kaunis Granista, että Varuka on tehnyt pitkäaikaisen sopimuksen nykyisen kauppakeskuksen kanssa, eli Varukan korttelista ei enää puhettakaan. Selityksiä on kuultu Varukan taholta, jotka ovat aivan lässynlässyn juttuja. Varuka ei myönnä sitä, että se oli menossa uuteen rakennukseen ja teki lehmänkäännöksen. Pisteeksi i:n päälle tämä valitus. Aivan härskiä. Ja kauniaislaisia kunnalispolitikkoja Varukan luottamuselimissä. Puoluetta en mainitse, mutta varmaan kaikki osaa arvata. Ei näytä hyvältä! Mutta olen aivan varma, että Varuka tekee tällä valituksellaan itselleen karhunpalveluksen. Me Granilaiset emme ole niin tyhmiä, että uskoisimme teidän julkisuudessa antamia selityksiä. Ja kun K-market lopulta avataan, niin lihan väri haalenee ja kinkkujen reunat käpristelevät ylöspäin Varukan lihatiskissä, kun me Granilaiset marssimme joukolla K-kauppaan, jota olemme Varukan takia joutuneet odottamaan vuosia. Näin se vain menee. Erittäin lyhytnäköistä. Vetäkää valitus takaisin, niin voitte vielä pelastaa jotakin. Tosin vahinko lienee tapahtunut, sillä useat tuntemani Granilaiset ovat ilmoittaneet lopettaneensa asioimisen S-market Södrassa ja Norrassa.

  VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi: