9.11.2015

Historiallinen muutos Suomen hallintoon: Uusi väliporras = maakuntahallinto

Itsessään vaikean sote-uudistuksen siivellä päämin Juha SIPILÄ ja kitinän jälkeen hänen hallituksensa ajaa läpi koko maan hallintorakenteen uudistamista. Maa jaetaan 18 itsehallintoalueeseen = maakuntaan, jotka hoitavat soten ohella "kaikki muutkin tehtävät". Seuraavassa lyhyt yhteenveto.
 
Jatkossa Suomen julkinen hallinto järjestetään kolmella tasolla, jotka ovat valtio, itsehallintoalue ja kunta. Perustuslaki (yllättävästi) sallinee radikaalin uudistuksen.

Valtio:
Vaaleilla eduskunta; valtioneuvosto; verotus.

Itsehallintoalue:
Muodostetaan nykyisen maakuntajaon pohjalta; tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa min Juha REHULA sanoi, ettei mitään valmiita karttoja ole vielä olemassa. Vaaleilla (maakunta)valtuusto;(maakunta)hallitus. Tänne siirtyvät sote- ym tehtävät lähes 190 eri vastuuviranomaiselta ml pelastustoimen ja maakuntien liittojen tehtävät sekä ELY-keskusten alueellisen kehittämisen tehtävät ja lisäksi mahdollisesti ympäristöterveyden-huolto. Voimaan 01.01.2019, vaalit jo aikaisemmin. Jatkossa maakuntavero?

Kunta:
Vaaleilla kunnanvaltuusto; kunnanhallitus; verotus.

Keväällä 2016 hallitus lähettää lausunnolle kolme perustavaa laatua olevaa lakiesitystä:
  • Itsehallintoaluelaki
  • Soten järjestämislaki
  • Valinnanvapauslainsäädäntö. Sen myötä sote-palveluiden käyttäjä voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Valinnanvapaus on jatkossa pääsääntö perustasolla ja soveltuvin osin käytössä erikoistason sote-palveluissa.
Sotea ja kuntauudistuksia on väännetty miljoonilla euroilla vuosikausia ja selvityksiä on syntynyt satojatuhansia sivuja. Nyt hämmästyttävästä koko maan hallinto ollaan panemassa uusiksi ilman mitään selvityksiä ja julkista keskustelua. Tästä löytyy hallituksen tiedote sekä hieman tarkemmin hallituksen linjaukset. Aineistoa löytyy 8 dokumenttia, yhteensä vain 142 sivua.

PS: Demarit itkee, mutta kepun puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo, että "Ståhlbergin perustuslain mahdollistama maakunnallinen itsehallinto toteutuu, eihän siinä mennyt sataakaan vuotta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: