19.3.2015

VM: 6 miljardin euron sopeutus neljässä vuodessa

Valtiovarainministeriö (VM) julkisti tänään arvion talouspolitiikan haasteista ja tarvittavista poliittisista toimenpiteistä ensi vaalikaudella. Valtiovarainministeriön kansantalousosasto ennakoi talouden kasvavan lähivuosina keskimäärin vain noin prosentin vuodessa. Palvelut ja etuudet tulee mitoittaa tämän mukaan.

Julkisen talouden alijäämä on noin kolmessa prosentissa koko ensi vaalikauden, ellei uusiin toimiin ryhdytä. Julkisen velan suhde kokonaistuotantoon uhkaa nousta lähes 70 prosenttiin. Velkasuhteen taittaminen laskuun edellyttäisi VM:n mukaan noin kuuden miljardin euron sopeutusta (valtio 4 GEUR + kunnat 2 GEUR) vuoteen 2019 mennessä. Tällöin valtiontalous ja kuntatalous palaisivat lähelle tasapainoa.
Lääkkeet ovat pitkälti samoja kuin mitä Anders Borg ja Juhana Vartiainen esittivät raportissaan viime viikolla; erityisesti palkkamaltti. Demarien, persujen ja kepun puheenjohtajat ehtivät heti tyrmäämään luvut liian suurina. Eipä ole näköpiirissä, että tulevakaan hallitus saisi mitään aikaan. Tästä löytyy raportti Talouspolitiikan lähtökohdat 2015-19 (136 p, 1.66 MB).

VMn 24 Mar 2015 antamien lukujen mukaan seuraavan eduskuntakauden lopussa 2019 valtion velka on huikeat 124 GEUR. Kun tähän lisätään kunnat ja muu julkinen talous 35 GEUR on kokonaisvelka 159 miljardia euroa. Tämä on 68% bruttokansantuotteesta! Ja valtion budjetti pysyy miinuksella ollen  5.3 GEUR vielä 2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: