13.1.2015

Hyvä sote säästää 2,600,000,000 euroa vuodessa, huono maksaa lisää

Kun sote-uudistus aloitettiin,oli tarkoitus tuottaa hyvät palvelut kaikille ja varsinkin säästää rahaa. Nyt nämä tavoitteet ovat hävinneet sote-himmeleiden alle. Eilen julkistettiin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijoiden Tunnuslukuprojektin kolmas raportti. Sen pääsanoma on, että  sote-sektori tarvitsee poliittisesti asetetut kustannustasotavoitteet, joilla oikeasti voidaan säästää rahaa. Raportin mukaan kustannukset vaihtelevat suuresti eri puolella maata, eivätkä kustannukset korreloi sairastavuuden tai ikärakenteen kanssa. 
Raportti tyrmää joulukuussa julkaistut laskelmat, ja esittää, että sote-palvelut pitäisi tuottaa parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkkinä on Etelä-Karjalan sote-piiri - EKsote: Jos kustannukset saataisiin koko maassa samalle yksikköhintatasolle, säästettäisiin 2,600 MEUR vuodessa. Tästä löytyy koko kuntakohtainen raportti (26 p, 1.41 MB).

Eduskunnassakin huomattiin 15 Jan 2015, että sote-laki ei puhu säästöistä mitään.  Uudistuksen rahoituksen hallitus onkin jo suosiolla jättänyt seuraavalle eduskunnalle. Ja perustuslakiongelma on iiiso. Kuten yli vuosi sitten jo kirjoitin, sote-uudistus ei toteudu tämän eduskuntakauden aikana.

Hesarin 21 Jan 2015 mukaan tutkijat peruvat puheitaan ja sanovat nyt, että kustannuksia voitaisiin vähentää 1-2 miljardia euroa "tuotantorakenteita muuttamalla ja vähentämällä palveluiden tasoa oleellisesti". Eipä taida säästöä syntyvän, mutta palvelut varmasti huonontuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: