14.10.2014

Suurhelsinki = 5 kuntaa yhteen ja 15-20 "kotikaupunkia"

13 Oct 2014 pidettiin Kasavuoren koululla tilaisuus, jossa kuntajakoselvittäjät Mikko PUKKINEN ja Cay SEVÓN esittelivät uusimpia visioitaan seuraavasti:

l Suurhelsinki muodostetaan kuntaliitoksella, johon kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Sipoo. Tuusulan eteläosasta eivät sanoneet enää mitään.
l Pitivät Suurhesaa välttämättömäna Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi; ongelmat oli oikein listattu, mutta logiikka puuttuu niiden korjaamiselta.
l Kun voimaan näyttää tulevan vain kevyt metropolihallinto, oli tämäkin lisäsyy kuntaliitokselle.
l Kuntaliitosten myötä uuden isäntäkunnan renkikunnat oikeasti tarvitsevat paikallisvaltuuston tai kaupunginosalautakunnan, jolla on myös budjettivaltaa. Selvittäjät olivat tulleet samaan johtopäätökseen, ja ehdottavat 15-20 (22) paikallishallintoyksikköä, jolle olivat keksineen söpön nimen "kotikaupunki".
l Juuri eduskuntaan tulossa oleva uusi kuntalaki on täysin ristiriidassa näiden tavoitteiden kanssa, eikä tunnusta mitään paikallishallintoa. Selvittäjien mukaan "lakia tullaan täydentämään jo muutaman vuoden sisällä".
l Kotikaupungissa olisi 50,000-80,000 asukasta ð Grani ei pääse kotikaupungiksi!
l Sevón sanoikin, että "Ei tämä tuo Kauniaisille paljon hyvää."
l Kuntaliitoksesta voidaan järjestää kunnallinen kansanäänestys. Jo etukäteen on selvää, että ei-kanta voittaa Espoossa, Granissa ja Sipoossa, jopa Vantaalla. ð Ei tule Suurhesaa tällä juonella.
l Selvittäjien raportin pitäisi (myöhästyneenä) valmistua marraskuun loppuun mennessä.
Tämä kuten kaikki muutkin meneilläolevat selvitykset merkitsevät Granille sitä, että (1) demokratia kaventuu, (2) palvelut huonontuvat ja (3) veroäyri nousee. Tästä löytyy myös KaunisGranin pääkirjoitus aiheesta.

1 kommentti:

 1. Olin siellä minäkin.
  Toivon, että tilaisuus olisi kuvattu tai nauhoitettu.
  Selvittäjät sanoivat, että jos kunta ei neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen halua yhdistymistä, niin pakko ei tule.
  Hmmmm...pitkä ura valtionhallinnossa on opettanut, että ihan näin helpolla ei niskuroivia kuntia päästetä. Joku jippo sinne on rakennettu jotta maaliin päästään
  Nyt kunnanisien ja juristien pitää vielä kerran lukea huolella selvitys ja sen päätösehdotukset, ja päättäväisesti alkaa rakentaa asiapohjaista (=normipohjaista) puolustusta koko liitokselle.

  VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi: