7.9.2014

Sano "linjaus" kun et tiedä mitä olet tekemässä

Suuren kuntauudistuksen kaikkien osien (kuntarakennelaki, sote-uudistus, kuntalaki, valtionosuuslaki, metropolihallintolaki) ja kestävyysvajeen rakenneuudistusten valmistelulle on ollut tyypillistä puhua linjauksista. Sivistyssanakirjan mukaan linjauksen pitäisi tarkoittaa merkittyä reittiä tai esitettyjä suuntaviivoja. Hallituksen lijauksille on kuitenkin ollut tyypillistä, että niistä puuttuu varsinainen suunnitelma. Niinpä niistä puuttuu (1) selkeä päämäärä, (2) välitavoitteet päämäärän saavuttamiseksi ja (3) varsinkin tarvittavat toimenpiteet.

Sano linjaus kun...
  • et tiedä mitä olet tekemässä
  • homma on aloittamista vaille valmis
29 Aug 2013 maan hallitus budjettiriihessään antoi ulos Rakennepoliittisen ohjelman. Suurin osa ohjelmasta oli vain toiveita ilman konkreettisia tavoitteita ja sisältöä. Ohjelmasta puuttui strateginen ote (mitä, milloin). 29.11.2013 hallitus sitten esitteli odotetun Rakennepoliittisen ohjelman toimeenpano-ohjelman. Kun strategia puuttuu, ei toimenpideohjelmasta (miten, kuka, rahat) voi paljoa odottaa. Tyypillisesti "Toimeenpanoaikaulu täsmentyy myöhemmin"; tosin aika monen toimen kohdalla luvataan hallituksen esityksiä edukuntaan keväällä 2014. Esityksiä ei ole juuri näkynyt.

Kunnilla on VMn selvityksen mukaan valtiovallan määrääminä 535 tehtävää ja 935 velvoitetta. Toimeenpano-ohjelmalla piti karsia tehtäviä 1,015 MEUR. Tämän lisäksi kuntien itsensä piti tehostaa toimintaansa toisella miljardilla. Nyt nähdään, että kumpikaan ei toteudu alkuunkaan.

Ja suuren kuntauudistuksen asiat ovat täysin levällään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: