26.8.2014

Lakien vaikutukset pitäisi tietää ja kustannukset tunnustaa!

Olen usein kirjoittanut siitä, kuinka uusien lakien vaikutukset ovat jääneet selvittämättä. Niinpä mm kuntarakennelain ja sote-lain osalta ei ole esitetty mitään selvitystä siitä, miten palvelut paranevat (?) ja mitä säästöjä (?) saavutetaan. Tähän asiaan on Valtiontalouden tarkastusvirasto - VTV puuttunut monta kertaa. Eilisessä Hesarissa Jyrki TALA puuttui samaan asiaan ja ehdotti lakien vaikutusarviointiin oman, itsenäisen yksikön perustamista.

Varsinkin ympäristöministeriö ja verottaja määräävät uusia vaatimuksia ja ilmoituksia lainkaan miettimättä sitä, kuinka paljon ne tulevat maksamaan. Eräänlainen huippu saavutettiin heinäkuun alusta voimaan tulleessa määräyksessä rakentamisilmoituksesta. Sen mukaan rakennustyön tilaajan tulee tehdä rakentamisilmoitus kaikista rakennus- ja remonttitöistä, joiden arvo on vähintään 15 000 euroa plus alv. Ilmoitus on tehtävä kuukausittain ja vaatimus koskee myös asunto-osakeyhtiöitä. Rakennusteollisuuden mukaan tästä syntyvä kustannus on 100 MEUR vuodessa! Ja nyt verottaja itkee sitä, että sen resurssit eivät riitä tämän ilmoitustulvan käsittelemiseen.

1 kommentti:

  1. Hyvä ehdotus Jyrki TALAlta. Mutta tässä toistuu se usein nähty ilmiö, että professori saa suunsa auki vasta eläkkeelle jäätyään.

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi: