26.6.2014

Sote 5 nytkähti eteenpäin

Sote-uudistusta valmisteleva parlamentaarinen ohjausryhmä on löytänyt yhteisen ratkaisun sote-järjestämislain keskeisistä pykälistä ja jatkotoimenpiteistä.
Ratkaisun perustana ovat viisi (5) sote-aluetta, joilla on järjestämisvastuu (katso kirjoitukseni 24 Mar 2014). Kunnilla ja kuntayhtymillä on palvelujen tuottamis- ja rahoitusvastuu sen mukaan, mitä sote-alueen järjestämispäätöksessä on päätetty. Tuottamisvastuussa olevat kunnat ja kuntayhtymät tuottavat edelleen palveluja pääasiassa itse. Ne voivat kuitenkin hankkia niitä myös muutoin, kuten yrityksiltä ja järjestöiltä sekä palveluseteliä käyttämällä. Siis kuten nytkin.
Oikeasti sote-lain tekeminen on edelleen täysin kesken, joten järjestämisen periaatteista ja käytännön tärkeistä yksityiskohdista ei ole vieläkään tietoa. Selvältä näyttää, että vastoin THLn ehdotusta kuntalaiset eivät pääse valitsemaan palveluitaan kunnallisen ja yksityisen tuottajan välillä, vaan kunnallinen monopoli jopa vahvistuu nykyisestä. Ja min Susanna HUOVINEN sanoo, että palveluiden käyttäjien näkökulmasta ei tule suuria muuutoksia => terveyskeskusjonot jatkuvat. Mitään laskelmia ei ole luvatuista säästöistäkään. Laki on luvattu saada valmiiksi ja kuntiin lausunnolle elokuun puoliväliin mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän mielipiteesi: