9.5.2014

Uusi kuntalaki - täysi floppi

08.05.2014 tuli ulos hallituksen luonnos uudeksi kuntalaiksi. Laki on yksi viidestä laista, jotka muodostavat suuren kuntauudistuksen kokonaisuuden (katso esim kirjoitukseni 06 Apr 2014). Uudistukset ovat mitättömiä. Erityisesti, odotetut uudistukset paikallisdemokratian toteuttamiseksi jäivät puuttumaan! Lakiluonnoksesta voidaan todeta mm seuraavat piirteet:
  • Äänioikeusikä ei alentunut 16 vuoteen, vaan säilyy ennallaan 18 vuodessa.
  • Sama ikäraja koskee myös kunnallista kansanäänestystä; kansanäänestysaloitteen tekijäksi tosin kelpaisi nyt 15-vuotias. Kunnallisaloitteen saa edelleen tehdä minkä ikäinen tahansa. 
  • Paikalliselle päätöksenteolle ei tullut lisää valtaa! Kuntaliitosten myötä uuden isäntäkunnan renkikunnat oikeasti tarvitsevat paikallisvaltuuston tai kaupunginosalautakunnan, jolla on myös budjettivaltaa.
  • Kuntavaalit pidetään jatkossa huhtikuussa, ja valtuustojen toimikausi alkaa kesäkuussa. Nykyisten valtuustojen toimikausi jatkuu puolella vuodella.
  • Valtuustojen jäsenmääriä vähennetään; Granissa 35 ð 27.
  • Nuorisovaltuusto on asetettava. 
  • Tieto- ja viestintätekniikan (ICT) käyttöä edistetään mahdollistamalla lautakuntien "sähköinen päätöksenteko". Kunnan ilmoituksille riittäisi niiden laittaminen internettiin. Mitään ei sanota valtuuston ja muiden julkisten kokousten laittamisesta internettiin, ei myöskään kuntalaisten sähköisestä asioinnista ja asiakaspalveluista.
Tästä löytyy uusi kuntalakiluonnos (285p, 1.65MB) kolminkertaisine perusteluineen. Kuntien pitää antaa asiasta lausuntonsa 26.08.2014 mennessä. Ja lain pitäisi tulla voimaan jo ensi vuoden alusta; tuskin onnistuu.

1 kommentti:

  1. TUPLAFLOPPI: Uusi kuntalaki floppasi pahasti. Mutta Hesari jätti kertomatta koko asiasta, vaikka kyseessä on yksi koko kuntauudistuksen kolmesta tärkeimmästä laista.

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi: