11.1.2014

Pakkoliitokset tulossa!

Vasta voimaantullutta kuntarakennelakia ollaan nyt muuttamassa siten, että isojen kaupunkien ympäristöissä voidaan tehda pakkoliitoksia. YLEn saaman tiedon mukaan liitokset tapahtuisivat seuraavasti: 1. Tampereen seutu: Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Ylöjärvi; 2. Turku: Kaarina, Lieto, Masku, Naantali, Raisio, Rusko; 3. Oulu: Kempele, Liminka; 4. Jyväskylä: Laukaa; Muurame (vanha kotikuntani Petäjävesi ei näy listassa, vaikka VMn asettama selvitysmies jo tekee yhdistymisselvitystä); 5. Lahti: Hollola; 6. Kuopio: Siilinjärvi; 7. Pori: Harjavalta, Ulvila, Nakkila, Luvia; 8. Joensuu: Kontiolahti, Liperi; 9. Vaasa: Mustasaari.

Jos kunnat eivät tee liitoksia vapaaehtoisesti, voidaan suorittaa kansanäänestys. Tällöin liitoksia haluava isäntäkaupunki voittaa ja renkikunnat vain vikisevät; tämä lienee perustuslain vastainen asetelma.

Tämä laki ei koske metropolialuetta, jolle on tekeillä oma metropolihallintolaki. Hallituksen tavoite on kuitenkin sama. Tämänpäiväisen Hesarin mukaan min Henna Virkkunen näkee metropolialueella 14 kunnan asemasta vain 3-4 kuntaa.

17 Jan 2014 hallitus esitteli luonnoksen pakkoliitoslaista; katso tästä. Sen mukaan menettely toteutettaisiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 siten, että kuntaliitokset voisivat tulla voimaan vuoden 2017 alusta.

24 Jan 2014 min Virkkunen sanoi, että "Olemme avoimia kuntien ehdotuksille yhteistyömalleista". Oikeasti annettu pakkoliitoslaki mahdollistaa vain kuntien vapaaehtoisen tai pakollisen liitoksen, ei seutuhallintoa tms (paitsi pääkaupunkiseudulla, jolle on tekeillä oma metropolihallintolaki).

Keskustelun pohjanoteeraus nähtiin A-studio Talkissa 23 Jan 2014. Siellä Jan Vapaavuoren aisankannattaja Lasse Männistö tyri totaalisesti; epäilemättä ei ole käynyt kehä-kolmosen ulkopuolella.

1 kommentti:

  1. Iso Eero HEINÄLUOMAkin (sos) halusi panna lusikkansa kuntauudistussoppaan. Hänen mukaansa koko Uusimaa ( 1.6 miljoonaa ihmista, 26 kuntaa, 9,600 km2) pitäisi liittää metropoliin.

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi: