4.10.2013

THL: Jonottamatta hoitoon - sote uusiksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos - THL julkisti eilen ehdotuksensa sote-toiminnan kokonaisuudistukseksi. Se ei käsittele vain hallintoa kuten maan hallituksen sote-uudistus, vaan paneutuu hoidon konkreettiseen sisältöön. Olennaista uutta nykytilaan verrattuna on se, että ehdotuksen mukaan voisi samalla maksulla käydä missä tahansa hoitopaikassa olipa se kunnallinen terveyskeskus tai yksityinen terveysasema. Mallia on otettu Ruotista. Uudistus ilmiselvästi lisäisi palvelutarjontaa sekä erityisesti parantaisi työterveyshuollon ulkopuolella olevan kansan enemmistön (53%) asemaa. HYVÄ!

Kuinka perusterveydenhuoltoa voitaisiin vahvistaa niin, että kiireetön hoito voidaan turvata kaikille suomalaisille; tästä THL teki 7 kohdan ohjelman seuraavasti: 
  • Perusterveydenhuollon tuottajakuntaa laajennetaan ja monipuolistetaan: myös yksityiset ja kolmannen sektorin palvelutuottajat
  • Valinnanvapaus toimii kehityksen käyttövoimana: asiakas voi samalla maksulla käydä missä hoitopaikassa tahansa
  • Ammattilaiset työskentelevät oikeissa rooleissa
  • Työterveyshuolto keskittyy perustehtäväänsä: työperäisten sairauksien ehkäisyyn
  • Palveluilla on vahvat järjestäjät: 12-30 sote-aluetta
  • Aloitteen vaatimat rahoitusjärjestelyt
  • Kansallinen ohjaus toimii aktiivisesti
"Tarvitaan yhteinen kansallinen näkemys siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuoltoa käytännössä uudistetaan”, sanoo ylijohtaja Marina Erhola. Raportti löytyy tästä: Jonottamatta hoitoon (50 p, 0.23 MB). Se sisältää varsin kattavat selvitykset, laskelmat ja perustelut ehdotetuille uudistuksille.

1 kommentti:

  1. Epäilemättä tullaan jälleen kuulemaan demarien jo kuntarakennelain perusteluissa toistama vinku, "että kunnalla olisi lähtökohtaisesti kaikissa tapauksissa kyky vastata itse myös palvelujen tuottamisesta."

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi: