5.4.2013

Kuntarakennelaki eduskuntaan - ei lupaa parempaa

Hallitus antoi 04 Apr 2013 eduskunnalle esityksensä kuntarakennelaiksi. Kuntien lausunnoista huolimatta lakiin tuli vain vähäisisä muutoksia luonnokseen verrattuna (mm 20 000 asukkaan vaatimus ennallaan). Aikataulua rukattiin eteenpäin seuraavasti:

01.07.2013   Laki voimaan
30.11.2013   Kunnan ilmoitus siitä, minkä kunnan/kuntien kanssa tekee yhdistymisselvityksen
01.07.2014   Yhdistymisselvitys; jos kunta ei tee selvitystä, ministeriö voi määrätä erityisen kuntajakoselvityksen toimittamisesta

Yhdistymisselvityksen teko on varsin laaja, työläs ja kallis tehtävä: 4 b § 4: Selvityksen tulee aina sisältää vähintään suunnitelma hallinnon ja palvelujen järjestämisestä sekä palvelujen tuottamisesta selvitysalueella, selvitys yhdistymisen vaikutuksista kuntien yhteistoimintaan, selvitys taloudellisesta tilanteesta, arvio asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien sekä lähidemokratian toteutumisesta sekä yksityiskohtainen arvio kuntien yhdistymisen eduista ja haitoista. Kaksikielistä kuntaa kuntaa koskevassa selvityksessä on arvioitava kielellisten oikeuksien toteutumista.

Metropolialueella tulee edellä sanotun lisäksi arvioida kuntien yhdistymisen suhdetta metropolihallinnon tarpeeseen erityisesti  yhdyskuntarakenteen eheyttämisen, joukkoliikenteen ja sosiaalisen asuntotuotannon näkökulmasta. Ja Granin toivomia poikkeuksia ei edelleenkään sallita.

Hallituksen esitys löytyy tästä: Kuntarakennelaki eduskuntaan (124 p, 0.80 MB)

Min Virkkunen lupasi, että hallituksen linjaukset (?) sote-uudistuksesta ja valtionosuuksista tulevat ennen heinäkuuta. 05 Apr 2013 min Gutsenina-Richardson löysikin uuden, asiaan perehtymättömän demarin tekemään lakiehdotusta sote-uudistuksesta. Kun esitykset kuntalaista puuttuvat kokonaan, on varsin vaikea kirjoittaa yhdistymisselvitykseen muuta kuin hurskaita toiveita (paikallisvaltuustot, päätöksenteko, budjettivalta) asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien sekä lähidemokratian toteutumisesta.

1 kommentti:

  1. Epäilemättä tullaan jälleen näkemään demarien jo kuntarakennelain perustaluissa toistama vinku, "että kunnalla olisi lähtökohtaisesti kaikissa tapauksissa kyky vastata itse myös palvelujen tuottamisesta."

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi: