29.1.2013

KESÄTYÖSETELI KAIKILLE 15–17 -VUOTIAILLE!

Nuorten pitäisi päästä ajoissa työn makuun. Se auttaa ymmärtämään elämää ja estää syrjäytymistä. Kaupunki ei voi tarjota mielekästä työtä kaikille nuorille. Niinpä ehdotin joka kotiin jaetussa vaalimateriaalissani (01.10.2012), että kaupunki antaisi kaikille halukkaille nuorille kesätyösetelin, oikeaan työhön eikä harrasteluun.

Nyt Kauniainen onkin ottamassa käyttöön kesäsetelin seuraavasti: Kaupunki maksaa 300 euroa työnantajalle, joka palkkaa kauniaislaisen nuoren töihin touko–syyskuun aikana. Granin kesäsetelissä on mm seuraavia suuria puutteita: ŒSeteleitä on vain 50, mikä vastaa 13% Kauniaisten 15–17 -vuotiaiden nuorten määrästä. Menettely on varsin byrokraattinen, ja seteleitä voi saada vain 3 viikon aikana helmi-maaliskuussa! ŽKesätyöpaikasta pitää olla allekirjoitettu sopimus/todistus jo maaliskuun puoliväliin mennessä! Tämä vaatimus on vaikea/mahdoton täyttää. Tukisumma 300 EUR ei ole millään lailla sidottu työssäoloaikaan. Tämä johtaa siihen, että työnantaja saa nuoren töihin kahdeksi viikoksi lähes ilmaiseksi. Jos työ sen sijaan kestää esim kaksi kuukautta, on tuen määrä vain 15% palkasta

Tästä syystä tein 28.01.2013 valtuustoaloitteen vaalimateriaalini mukaisesti olennaisesti paremmasta kesätyösetelistä, jonka piirteet seuraavassa:
·  Kesätyöseteli kaikille 15–17 -vuotiaille granilaisille, joita on noin 400
·  Setelin suuruus 350–500 EUR/kk, mikä kattaa noin 35–65% nuoren palkasta
·  Työssäoloaika enintään 3 kuukautta toukokuun–syyskuun aikana
·  Menettely ilman byrokratiaa: työpaikkaa ei vaadita etukäteen ja seteleitä on saatavilla koko kesän ajan
·  Nuori voi mennä työhön mihin työpaikkaan tahansa missä tahansa ð erilaisia töitä löytyy kaikille halukkaille eri yrityksissä ja yhteisöissä
·  Mitä maksaa: Jos joka toinen menee kuukaudeksi kesätöihin, vuosikustannus kaupungille on 70,000–100,000 EUR; työnantaja Kauniaisissa, Espoossa tai Helsingissä tai vaikkapa Berliinissä maksaa loput.

Valtuustoaloitteeni perusteluineen löytyy: Valtuustoaloite - Kesätyöseteli (1p, 0.03 MB)

Kaupunginhallituksen kokouksen 06 Feb 2013 viimeisenä kohtana käsiteltiin tekemääni valtuustoaloitetta. Yhden sivun pituisessa tekstissä toistetaan vain kaupungin omia tekemisiä, mutta aloitteeni sisällöstä ei sanota sanaakaan! Tämä on huonoa hallintoa! Perustelutekstin tietysti pitää aina sisältää kuvaus aloitteesta.

   KH jäsenen Tiina Rintamäki-Ovaskan toimesta saatiin kuitenkin päätökseen lause "käytäntöjä arvioidaan uudelleen syksyllä 2013 seuraavan vuoden kesäseteliä suunniteltaessa huomioiden soveltuvin osin aloitteessa esitetyt ehdot ja menettelyt.". Kaupunginhallituksen pöytäkirja asiasta löytyy: Kesätyöseteli - KH 2012.01.06.pdf (2p, 0.05 MB).

Kaupunkilehdessämme KaunisGrani 12.02.2013 oli kirjoitukseni valtuustoaloitteestani sekä kaupungin myönteinen vastaus asiaan. Kirjoitukset löytyvät: Kesätyöseteli - KG 12.02.2013 (1p, 0.05 MB).

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 04 Mar 2013 asian samanlaisena. Itse käytin asiasta kriittisen puheenvuoron koskien varsinkin asian puutteellista ja puolueellista valmistelua. Tarkastuslautakunta tullee vaatimaan parempaa.

Valtuustossa sanoin myös siitä, miten byrokratian suuret kustannukset asiassa voidaan välttää: Nimellä varustettu kesätyöseteli lähetetään jokaiselle 15-17 -vuotiaalle granilaiselle postissa. Työpaikan löydettyään nuori sitten antaa setelin työnantajalle, joka hakee tuen kaupungilta niin kuin nytkin.

2 kommenttia:

  1. Maaliskuun alkuun mennessä kaupungille haki 302 nuorta kesätöihin! Luku on yli 10-kertaa suurempi kuin mitä on tarjolla.
    Sen sijaan tarjotusta 50 kesäsetelistä kävi määräaikaan mennessä kaupaksi vain 20 <= vaikea ja byrokraattinen menettely. Nyt hakuaikaa on jatkettu 16.05.2013 saakka (esim Espoossa seteleitä saa koko kesän ajan).

    VastaaPoista
  2. OULUSSA OSATAAN
    Toisin kuin Granissa ja Espoossa, Oulussa kaupunki lähettää kesätyösetelin kaikille 15-17 -vuotiaille (>5000), jolla sitten voivat hakea töitä. Juuri kuten olen esittänyt!

    VastaaPoista

Kirjoita tähän mielipiteesi: